Björnholmen 1a
Residenset Björnholmen 1a är en sådan egendom som bara finns i en sagobok. Ett riktigt sommarparadis och en av Mälaröarnas mest pittoreska egendomar. Vita villan utgör ett italienskt sagohus. Med ett bästa läge på ön, i sydväst, och ett av Mälarens mest unika historiska och kulturella arv. Väl inbäddat bland de gamla träden, på den gröna lätt sluttande naturtomten med parkliknande inslag. Björnholmen sägs ha fått sitt namn av att kungen lät skjuta en björn på holmen. Vidare uppfördes en av Sveriges första tennisbanor på platsen. Ön är belägen mitt i farleden in i Stockholm, mellan Mälarhöjdens Bredäng och Ålsten. Björnholmen 1a består av ett arrende om 12000 kvm där Ståthållarämbetet på Drottningholm är markägare. På arrendet finns det 2 större byggnader, huvudbyggnaden som benämns Stora (Vita) Villan samt den Gula Paviljongen. Vidare finns det 2 bryggor varav en en äldre ångbåtsbrygga, båthus, orangeri, vedbod/förråd och utedass. Byggnaderna är i behov av en varsam hand. Arrendet uppgår till 108000 kr per år (from 2024).
Stora Villan
Utformningen av Stora villan är i linje med sober italiensk arkitektur. Enheten består av en större byggnad om ca 350-400 kvm, uppförd 1859. Den är uppdelad i två plan samt källare och består av 11 rum. Flertalet balkonger samt kakelugnar och vedspisar. Den vita skepnaden ligger vackert inbäddad i grönska på den mjukt sluttande tomten.Entréplan nås via större hallrum. Vidare leds vi in till den öppna salen, hemmets hjärta. Här finner vi en fransk vacker eldstad. Vackra pardörrar leder vidare till de rum som angränsar till salen. Mitt fram en balkong, blickandes ut över Mälaren. Vidare återfinns det 4 större rum som omgärdar det centrala rummet som idag utgör hemmets matsal. Övriga fyra rum går att använda som sovrum alt. bibliotek och sällskapsrum. Vackra franska tapeter, stuckaturer och eldstäder i samtliga rum, som är från 1880-talet och målade i jordnära toner. Golv av breda trätiljor. Från hemmets nav leder trappor till det övre planet samt källarplan.
Källardel - Undervåningen är åtkomlig från den interna trappan samt via egen dörr. Här finns en mathiss. På planet finns det köket som tjänstefolket använde, en enkel inbyggd veranda, samt ett mindre sovrum den s.k pigkammaren. Allt är bevarat i dess ursprung och här finns flertalet historiska minnen.
Övre planet - Här återfinns fyra rum och kök. Från detta plan ser vi ut över Mälaren med omnejd, till Drottningholm och Mälarhöjden. Delen har fram till idag använts som en egen lägenhet med mindre kök och två kakelugnar, en täljstenskamin samt en vedspis. En njutbar stor balkong med den vackra skulpturen Flora vakandes över villan.
Byggnation Stora Villan
Korsvirkeskonstruktion med fyllning av murtegel samt reverterad puts. Grundmur av granitsten. Delar av stående plank. Tak av plåt och papp. Enkla fönsterglas. Vissa med innanfönster. Vissa delar tilläggsisolerade. Utbyggnad av bla. veranda samt större balkong har gjorts under 1900 talet. Stuprännor nya. Taket är av plåt utan bjälklag. Delar är renoverade under senare år. Vissa delar är av tjärpapp. Uppvärmning sker via eldstäder. Utedass. Ej k-märkta byggnader.
Gula Paviljongen
Gul trävilla med vita knutar, väl inbäddad i grönska. Ursprungligt byggår är 1909. Gula paviljongen är ursprungligen sannolikt en ladugård gjort av timmer och murstock av granitstenar. Vi möts av en nostalgi tripp när vi går in i hemmet. Bostaden utgör en byggnad i två plan utan källare och är om totalt 6 rum och 2 kök. Det mesta är i original. Gamla vackra tapeter, fina trägolv och glad turkos färg på väggarna bidrar till dess sommarkänsla. Mindre kök och sedan tre rum i fil. Här finns även en veranda som vetter ut över ägorna. Kakelugn, kamin och vedspis. Ovanplan utgörs av två sovrum i fil samt balkong med vy över vatten och omnejd
Byggnation Gula Paviljongen
Byggnadens stomme är av trä och plank och stenmur på marken. Taket utgörs av ett sadeltak klätt med tegel. Uppvärmning sker med kakelugnar och vedspisar.
Tomten
Tomten utgörs av en sluttande trädgård och naturtomt i sydväst, en miniatyrpark med vacker eftermiddagssol. Tomten har egen strand mot Mälaren. Vidare finns det örtträdgård med odlingsmark med bikupor och blomster som inhägnar fastigheten. Allt för att kunna försörja sig med ett självhushåll. På tomten finns en bastu/badhus, utedass, gamla bastu, växthus, vedbod och större förråd samt ett antal bryggor. Det finns också 2 st fullvuxna bokträd från 1897, valnötsträd, unikt mullbärsträd samt äppelträd och päronträd i trädgården.
Övrig information byggnader
Arrendetid 2021-10-30 t.o.m 2026-09-30. Arrende 90 000 kr. Bredband och avlopp saknas. Elnätsanslutning saknas. Taket på den gula villan bör läggas om. Egen brunn från 1905 om 14 m djup. Vattnet används idag att dricka av nuvarande familj, men inga garantier ges. Flertalet eldstäder. Sotning skedde 2021 (enl ägare). Byggnaderna säljs med total friskrivning.
Historia
Stora Villan, som är en trävilla i italiensk stil, byggdes omkring år 1859. Holmen utgör ett visitkort i Mälaren och det finns många sagor och historier dokumenterade om residentet. Den Stora Villan benämndes inte sällan som presidenthuset, då den förste ägaren, Franz Sjöberg som ägde första arbetarrörelsens tidning, fick möjlighet att bygga denna fulländade skepnad på kungens mark. Han uppges ha haft för avsikt att bli Sveriges första president. Syftet var att huset skulle kunna användas som representationsbyggnad vid statsbesök.
På grund av ekonomiska problem överlät Franz Sjöberg redan år 1861 Stora Villan till nya ägare. Därefter följde ett par ägare och nämnas bör att bland annat till Axel Gustaf Adlercreutz, vilken var justitieminister under Louis De Geers ministrar lät hyra sommarresidenset under ett antal år.
Platsen har även utgjort en viktig del i författare Gunnar Brusewitz sommarvistelse i Stockholms skärgård.
Nuvarande ägare har har nyttjat byggnaderna och arrende sedan år 1981. Man har sedan dess försökt att bibehålla byggnadernas 100 åriga charm och Björnholmen är en sann resa i tiden.
Bilder från reportage i Sköna hem.
För mer information, kontakta ansvarig mäklare Catharina Bernstein 070-788 84 70, catharina@bernstein.se